1 Şubat 2018 Perşembe

SAATLERİ AYARLAMA ENSTİTÜSÜ: Ahmet Hamdi TANPINAR

Gönderen MGK on 09:57 with Yorum Yok


Saatleri Ayarlama Enstitüsü'nü geçen sene okudum fakat böyle bir başyapıtı anlatmak için önce kitabı biraz sindirmeliyim diye düşündüm. Aslında kitabın özetini çıkarmak içimden gelmiyor. Çünkü anlatılmaz yaşanır türünden bir kitap. Kitaba başladığınız zaman daha ne olduğunu anlamadan kendinizi kitabın içinde bulacaksınız -bence. Ama yine de üstünkörü biraz değineceğim.

Saatleri Ayarlama Enstitüsü'nün kuruluşundan batışına(?) kadar Hayri İrdal'ın hayatını anlatıyor.
Halit Ayarcı'nın kitaba dahil olmasıyla kitap neredeyse bütün seyrini değiştiriyor. Burdan Ayarcı'nın kitabın bel kemiği olduğunu söyleyebiliriz. Saatleri bir yaşam tarzı olarak seçen İrdal ile girişimci olarak niteleyebileceğimiz Ayarcı'nın uyumu insanı hayretler içerisinde bırakıyor resmen. Yer yer Ayarcı'ya hayran kalıp yer yer de İrdal'ın başından geçen trajikomik olaylarla Ahmet Hamdi (Tanpınar)'nin konu akışını canlı tutması kesinlikle ve kesinlikle takdir edilmeli. Özellikle Hayri İrdal'ın yaşam öyküsü ve olayların, yerlerin veya mekanların birbiriyle uyumu gerçek hayatta olsa bu kadar inandırıcı olmaz dedirtiyor. Tek bir yanlışın bütün doğruları götürmesi de buna dahil. Kitabı ağzım açık okudum diyebilirim.
En sevdiğim şeylerden biri de Halit Ayarcı'nın olaylardan çıkarımları keşke bizim de şöyle bir yol gösterenimiz olsa dedirtiyor. O çıkarımlar, o sözler...

"... On dakika, hatta beş dakika, üç dakika üzerinde düşünmek her işi gülünç yapabilir. Herhangi bir şeyi mantığın dışına çıkarmamız için ona biraz dikkat etmemiz kâfidir."

"... Etrafımıza zaman şuurunu vereceğiz. İçinde yaşadığımız havaya bir yığın kelime ve fikir atacağız. İnsan her şeyden evvel iştir, iş ise zamandır, diyeceğiz. Bu müsbet bir hareket değil midir?"




0 yorum:

Yorum Gönder